Balondan Dünya
İstanbul'da Gezilecek Yerler : Fener – Balat
Güncelleme tarihi: 12 Tem 2022

Tarihi Yarımada'nın komşusu, dünya üzerinde kalan tek demir kiliseye ev sahipliği yapan, dizilerden de bildiğimiz Fener-Balat, İstanbul turunun olmazsa olmazlarından.
İlk olarak en kolay ulaşım sağlama yolundan bahsedelim. Fener tarafına en rahat Eminönü üzerinden gidebilirsiniz. Vapur veya tramvay ile buraya ulaşım sağladıktan sonra sahildeki duraklardan 99 numaralı otobüse binip FENER durağında inebilirsiniz. Ayrıca Eminönü - Alibeyköy arasına tramvay yapılıyor, hat tam açıldığı zaman gidiş ve dönüş için kullanabilirsiniz.
Fener ve civarında hem yeme-içme hem gezip görme adına pek çok yer var. İster yarım günlük ister tam günlük turlar yapabilirsiniz. Kahvaltı için buraları tercih edebileceğiniz gibi akşam yemekleri için de güzel alternatifler var.
YEMEK YERİ ÖNERİLERİ
🍴Velvet Cafe'de kahvaltı, 🍴Kat Kat Balat'ta kahvaltı, 🍴Balatkapı'da kahvaltı,
🍴Cafe Naftalin K'de kahve, 🍴Coza Coffee'de kahve, 🍴Popstel'de kahve, 🍴Forno Balat'ta yemek, 🍴Agora 1890'da yemek, 🍴Perispri'de yemek veya kahvaltı.
Biz kahvaltı ile başlamıştık gezimize. Galata’dan bildiğimiz Velvet Cafe'de kahvaltı yaptık. 1 kişilik serpme kahvaltı ile 2 kişilik omlet/menemen almamız kahvaltı için oldukça yeterli oldu, aklınızda bulunsun. Kahvaltı üzerine antika fincanlarda bir de Türk kahvesi keyfi yapabilirsiniz. Gün içinde uğrarsanız da meşhur un helvalarını denemeyi unutmayın.
Gezi arasında da kısa bir mola verdik ve Naftalin’e oturduk. Limonatalar standart lezzette. Kahve güzel. Ortam çok çok tatlı.
Son gidişimizde de Balatkapı'da kahvaltı (2 kişi 180 TL) yapıp Popstel'de kahve içtik.
Bir de Sancaktar Yokuşu'ndaki markette çeşit çeşit gazozlar satılıyor. Kahveli naneli denedik, değişik bir lezzetti.
GEZİLECEK YERLER VE GİRİŞ BİLGİLERİ
📍Sveti Stefan (Favori noktamız 🌟)
Dünya üzerindeki 3 demir kiliseden günümüze tek ulaşanı burası. Hemen sahilde, otobüsten inince biraz yürümeniz yeterli. Giriş ücretsiz.
📍Merdivenli Yokuşu ve evleri
Fener’in meşhur renkli evleri bu yokuş üzerinde.
📍Sancaktar Yokuşu
Sizi Fener Rum Ortaokulu’na çıkaracak yollardan biri. Yol üzeri güzel açıları burada bulabilirsiniz.
📍Fener Rum Ortaokulu ve Lisesi
Okul 1454 yılından beri aktif. Tuğlalarının rengi nedeniyle “Kırmızı Mektep” da deniyor. Hala eğitim verildiği için gezmeye açık bir yer değil. Ancak özel izinle veya görevliden rica ederek gezmek için şansınızı deneyebilirsiniz.
Fener Rum Ortaokulu ve Lisesi'nin en güzel manzarasını Popstel'deki terastan görebilirsiniz.
📍Meryem Ana Kanlı Kilise
Fener Rum Ortaokulu’nun hemen yanı başında bulabilirsiniz kiliseyi. Söylendiğine göre İstanbul’un fethi sırasında kilisenin bulunduğu yokuştan akan kanlar nedeniyle kilise bu ismi almış. Fetihten sonra İstanbul'da camiye çevrilmeyerek Rumların ibadetine bırakılmış Bizans döneminden kalma tek kilise olma özelliğini taşıyor. Ziyarete açık.
📍Aya Yorgi Rum Kilisesi ve Fener Rum Patrikhanesi
Tarihi İstanbul'un fethinden önceye dayanan kiliseyi ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
📍Antikacılar
NOT 1: Hafta sonu ve bayramlarda bölge çok kalabalık olabiliyor. Eğer bu günlerde gezecek olursanız erken gitmenizi öneririz.
NOT 2: İsterseniz Eyüp Sultan ve Pierre Loti tarafına doğru rotanızı genişletebilirsiniz. Beş Kardeşler’de sahlep veya dondurma keyfi yapmayı unutmayın 😊
NOT 3: Kariye Müzesi (Camii) yeniden açıldığında mutlaka uğrayın. Fener’e 20 dk yürüme mesafesinde.
Serinin devamı gelecek 🥳 Bolca paylaşım ve bilgi için bizi Instagramdan takip etmeyi unutmayın 🎈
Keyifli geziler,
Hazal&Enes
#balondandunya #gezginçift #gezirehberi #geziblogu #gezigünlüğü #geziblogger #seyahatblogu #istanbulmekanları #istanbulgezilecekyerler #istanbulgezisi #fenerbalat #balat #balatsokakları #svetistefan #demirkilise