Balondan Dünya
Kapadokya: Gezilecek Yerler Rehberi
Güncelleme tarihi: 17 Eki 2021
Kapadokya ve çevresi de uzun uzun, sindire sindire gezilesi yerlerden. Önce bakalım listede nereler var gezilecek; sonra da bakalım biz neler yaptık 😇 Gezilecek yerleri de ilçe ilçe gruplandıralım ki günü planlamak kolay olsun. (Konaklama ve yeme-içme detaylarına buraya tıklayarak bakabilirsiniz.)
Gezilecek yerler (** ile belirttiklerimiz gitmediklerimiz)

Uçhisar
- Uçhisar Kalesi
- Güvercinlik Vadisi
- O Ağacın Altı Seyir Terası
- Kocabağ Şarapçılık

Göreme
- Aydın Kırağı (Aşıklar Tepesi)
- Göreme Açıkhava Müzesi
- Zemi Vadisi ** -- Adını içinden geçen Zemi Deresi’nden alan ve meyve ağaçları ile süslü vadiyi yürümek ortalama 4 saat. Detaylı bilgi için tıklayınız.
- Rose Valley -> Kızıl Vadi -> Kızılçukur Vadisi (Güllüdere Vadisi)
- Kılıçlar Vadisi
- Aşk Vadisi
Çavuşin
- Çavuşin Kilisesi
- Paşabağları Müze ve Ören Yeri
- Zelve Açıkhava Müzesi
Avanos (çanak atölyeleri, asma köprü, saç müzesi) **
Ürgüp (şaraphaneler, Asmalı Konak)
- Üç Güzeller
- Devrent Vadisi (Pembe Vadi - Hayal Vadisi)
- Turasan Şarapçılık
- Gomeda Vadisi ** -- Özellikle çok katlı güvercinliklerinin oluşturduğu gizemli yapılarla dikkat çekiyor. Ortalama 4 saatte gezilebilen bir diğer vadi. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Yakın Çevre
- Ihlara Vadisi
- Selime Manastırı
- Derinkuyu Yeraltı Şehri
- Kaymaklı Yeraltı Şehri **
- Narlıgöl Krater Gölü **
Sıra geldi biz neler yaptık, neler yapamadık, siz nasıl yapabilirsiniz kısmına 🖐
1.GÜN
Ulaşım-konaklama-yemek rehberinde bahsettiğimiz gibi Kayseri Havalimanı'na vardıktan sonra araba kiraladık ve ilk iş kahvaltı etmeye gittik. Uçhisar'da Millocal Restaurant'ta serpme kahvaltı keyfimizi geniş bir Kapadokya manzarasına karşı puslu bir havada yaptık. Kahvaltıdan sonra küçük bir yürüyüş, Uçhisar Kalesi ve Güvercinlik Vadisi turu. Uçhisar Kalesi, aslında bir peribacası ve tepesine çıktığınızda kuş bakışı olarak Kapadokya'yı görebileceğiniz tek yer. Kaleye giriş ücretli, 8 TL (2020). Güvercinlik Vadisi ise peri bacalarından farklı bir oluşum. Birçok güvercin yuvasına ev sahipliği yaptığından bu ismi alıyor. Trekking için çok güzel bir başlangıç noktası.
Kalenin oradan ayrılmadan Kocabağ Şarapçılık'a uğrayıp tadım ve alışveriş yapabilirsiniz. Göreme'ye gidiş yolu üzerinde de sağ tarafta sıralı bir çok cafe ve seyir terası yazısı göreceksiniz. En meşhuru O Ağacın Altında Cafe. Bu civarda cafelerde oturabilir, küçük çarşısından alışveriş yapabilir ve manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
(Sırasıyla fotoğraflar: 1 Millocal'den manzara --Uçhisar Kalesi'nden de benzer bir manzara görülüyor-- , 2-4 Güvercinlik Vadisi (2.fotoğrafta dikkatli bakınca Erciyes'i de görebilirsiniz, 5-6 O Ağacın Altı)

Göreme'ye devam edip otele eşyalarımızı bıraktık ve inanılmaz bir yağmur başlayınca 2 saat kadar uyku fırsatı bulduk. Uyanıp havayı iyi görünce koşarak çıktık, istikamet Çavuşin. Çavuşin Köyü'nün oluşumu, Roma askerlerinden kaçmak için Çavusin bölgesindeki kayaları oyarak saklanacak mekanlar oluşturan rahipler ile olmuş. Burası aynı zamanda Türklerle Hristiyanların bir arada yaşadığı köylerden biri. Çavuşin, bizi hemen merkezdeki kocaman peribacasından kilisesi ile karşılıyor. Çavuşin Kilisesi'ne giriş ücreti 10 TL (2020). Müzekartınız var ise ücretsiz. Biz gittiğimizde kapalıydı; gezemedik. Ama o devasa yapının başka gezilebilir alanları var kiliseden bağımsız; o kısımları gezebilirsiniz. Çavuşin, aynı zamanda çok sayıda kiliseye, manastır ve şapele ev sahipliği yapan bir köy; dilerseniz ve vaktiniz varsa bunları da gezebilirsiniz. Biz köyü kısaca turlayıp Paşabağları'na devam ettik.
Paşabağları (Rahipler Vadisi) ve Zelve, hem Kapadokya'da zamanında Hristiyanlığın merkezi olmuş hem de peribacalarının en yoğun ve şekil olarak da en belirgin ve çeşitli olduğu bölge. Özellikle de Zelve. Paşabağlarını gezme ve kuş sesleri eşliğinde peribacaları arasında kaybolma zevki ücretsiz. Zelve Ören Yeri ise 3 vadiden oluşan bir yer, giriş ücreti 20 TL (2020) ancak Müzekartınız var ise ücretsiz gezebilirsiniz. Şansa gün batımına bu bölgede denk geldik ve karşıdaki Kızılçukur vadisinin kırmızıya boyanışını görme şansı bulduk. Havanın kararmasıyla Göreme merkeze döndük. Cappadocian Cuisine yemek yerimiz oldu.Kiremitte köfte ve sac kavurma istedik. İkisi de oldukça başarılıydı. Karnımız da doyunca dinlenmek üzere otele döndük.
(Sırası ile fotoğraflar: 1 Çavuşin Kalesi, 2 peribacasındakı karakol ve gün batımında Paşabağlar'dan Kızıl Vadi'nin görünümü, 3-7 Paşabağlar)
2.GÜN
Güneşli, güzel bir güne uyandık. Kahvaltımızı otelde yapıp yola çıktık. Yeraltı şehirleri ve Ihlara vadisi rotamızdı. Kaymaklı ve Derinkuyu yolumuz üzerinde en çok adı duyulmuş yeraltı şehirleri. Daha başkalarının da yol üstünde tabelalarını görmeniz mümkün. Kaymaklı Yeraltı Şehri, kökü Hititlere dayanan 8 katlı bir oluşum. Bugün 4 katı gezilebiliyor, Müzekartınız yoksa giriş ücreti 50 TL (2020). Derinkuyu Yeraltı Şehri de 8 katlı bir oluşum ve bölgedeki 36 yeraltı şehrinin en büyüğü; kökü Asurlara uzanıyor. Kaymaklı'dan farklı olarak burada bir misyonerler okulu, günah çıkartma yeri, vaftiz havuzu ve ilgi çekici bir kuyu da var. Bazı yerlerde geçişler oldukça dar. Tüm katları gezebiliyorsunuz ancak bazı bölümler ziyaretçilere kapalı. Bu nedenlerle bizim tercihimiz Derinkuyu Yeraltı Şehri oldu. İnsan gezdikçe inanamıyor buraların nasıl yapıldığına 🙈

Derinkuyu'dan sonra çok güzel manzaralar eşliğinde Ihlara Vadisi'ne devam ettik.
Bu vadi için Aksaray sınırlarına giriyorsunuz ve vadiye giriş için karşınıza 2 seçenek çıkıyor. Selime ve Belisırma..Belisırma girişi düz ayak, Selime girişi ise ortalama 390 basamaklı.

Hem Belisırma girişi daha yakınımızda hem de düz ayak olduğu için orayı seçtik. Arabayı
Belisırma girişinde bıraktık. Ihlara Vadisi giriş ücreti 45 TL (2020). Müzekart ile giriş ücretsiz. Vadiyi boydan boya gidip geldik, yolda gördüğümüz ve açık olan neredeyse tüm kiliseleri gezdik. Selime tarafındaki kiliselerin bir kısmı restorasyonda bir kısmı da vadinin iyice derinliklerindeydi; birkaç eksik kilisemiz kaldı o yüzden.
Vadi içinde cafe-gözlemeci vb mevcut. Sıcak çayınızı alıp yürüyebilir, mevsimiyse nar
suyunuzu içebilir ve gözleme, tost yiyebilirsiniz. Tabii ki hepsini yaptık 😬

Kiliselerde freskler ve mezarlar yoğunlukta. Kimisi tek katlı, kimisi 2 katlı. Ayrıca bazı kiliseler için çokça merdiven çıkıp inmek gerekiyor; rahat kıyafetler ve ayakkabılar ile gidilmesi gereken bir yer Ihlara.
(Sırası ile fotoğraflar: 1 Ihlara Vadisi haritası, 2 mezarları içeren Kırkdamaltı Kilisesi, 3-5 genel görünüş, 6 Sümbüllü Kilise, 7 vadinin derinliklerinde, tepede bir kilise örneği)

Vadiden çıkınca tabelaları takip ederseniz Alakilise ve Bezirhane var Ihlara'ya tepeden bakan bir yerde. Bezirhane, kullanıldığı dönemde kiliseleri, kaya oyma mekanları, yeraltı şehirlerini aydınlatmak için kullanılan bezir yağının yapıldığı yer. Kullanılan alet hala burada duruyor.
Sonrasında Selime köyü üzerinden dönüşe geçtik; çokça kaya oyma mekan vardı yol üstünde. Giderken kocaman bir kaya gördüğünüzde Selime'ye vardığınızı anlayabilirsiniz.

Burada ünlü ve aşırı etkileyici de bir peribacası var, Selime Manastırı (Katedrali). Kapadokya'nın en büyük katedrali aynı zamanda. Mutfağı, kervanlar için yapılmış develerin de sokulduğu bir dinlenme alanı ve tepede bir kalesi olan, bölgedeki din adamlarını yetiştirmek için kullanılan bu manastırın aynı zamanda Star Wars'a ilham olduğu ve filmde çok çok kısacık bir süre kadar gösterildiği söyleniyor 😎 Gerçekten de ilham olacak etkileyicilikte bir yer; hem de tam güneş batmışken bir anda karşınıza çıkınca 😅 Giriş ücreti 20 tl olarak hatırlıyoruz, güncelini bulamadık ancak Müzekart geçiyor.
2. günümüzün akşamını Uranos Sarıkaya'da geçirdik. Rezervasyon yaptırıp gitmekte fayda var; fiks menü eşliğinde eğlenceli bir gece geçirdik. Fasıl, dansöz, yöresel danslar vb.. Yemekler lezzetli, ortam oldukça güzeldi. 1 gecenizi ayırmanızı öneririz.
(Sırası ile fotoğraflar: 1 Selime'den Ihlara Vadisi, 2 Alakilise ve Bezirhane, 3 Alakilise, 4 Bezirhane'de yağ çıkarma aleti, 5 yol arkadaşımız Micra, 6 taşa oyma mekan, 7 Selime Manastarı'ndan bir kısım)
3.GÜN
Gün, 2 Aralık saat 6'da başladı. Balon seyretme ❤
Aydın Kırağı, diğer adıyla Aşıklar Tepesi, otelimize 5 dk yürüme mesafesindeydi. Balonları izlemek için en çok seçilen yerlerden biri burası.


Balonlarla ilgili bilgiyi otelden alabilirsiniz. Bizim 2.günümüzde uçuş olmadı havadan dolayı. 3. günde de şans eseri oldu diyebiliriz. Sabah 6 gibi hazırlanıp çıktık. Yavaş yavaş ekipler gelmeye başladı, balonları şişirmeye başladılar. Vadiden gelen motor sesleri, doğan güneş, yavaş yavaş yanan ışıklar..Ve bir anda yaklaşan sis 🙈 Balonları bir bir indirdiler ancak gitmediler; bizim de en büyük hayalimiz izlemek, inatla beklemeye devam ettik. Ve 2 buçuk saatin sonunda o harika an 🎈 Aşırı üşümüş ve yorulmuş olmamızı bir anda unutturan bir manzara ile karşı karşıya kaldık. Uzunca bir süre ve vadi iyice sis olana kadar izleyip otele kahvaltıya döndük. Otelin terasından da kahvaltı esnasında izlemeye devam ettik.

Kahvaltıdan sonra ise ATV gezisi zamanımız geldi. Göreme Paradise aracılığı ile 2 saatlik tur ayarlamıştık, adam başı 150 tl idi ücreti (2018). Göreme Milli Parkı dahilindeki Kılıçlar Vadisi, Kızıl Vadi, Çavuşin ve Aşk Vadisi vardı içeriğinde. Vadide serbest zaman, kilise gezmek için vakit, fotoğraf molası gibi aralar veriliyor. Bizden başka herkes 1 saatlik tur aldığı için Çavuşin itibari ile rehberle sadece biz kaldık ve bunun avantajıyla oldukça eğlendik. Dolu dolu bir tur geçirerek çok mutlu sonlandırdık gezimizi.
(Sırası ile fotoğraflar: 1-3 Kılıçlar Vadisi, 4 Göreme Milli Parkı içinde kilise benzeri bir yapı, 5-6 Aşıklar Vadisi, 7 Kızılçukur Vadisi)
ATV gezisi sonrası Göreme Açıkhava Müzesi'ne gittik. Giriş ücreti 75 TL (2020), Müzekart geçiyor. Sadece içerideki "Karanlık Kilise" ekstra ücretli, giriş ücreti 25 TL (2020). Manastır eğitim sisteminin başlatıldığı yer olarak kabul edilen Göreme Açık Hava Müzesi "Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basil Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise"ye ev sahipliği yapıyor.
Burada da inmeli çıkmalı birçok kilise var. Mutfak, depo, yemek alanı gibi farklı bölümler görebilirsiniz. En güzeli tabi ki Karanlık Kilise, içeri çok az gün ışığı girdiği için yapılan tüm freskler çok az bozulma ile günümüze kadar ulaşmış. İçerisi çok küçük olduğu için aynı anda az kişi alınıyor ve fotoğraf çekimi yasak.

Göreme Açıkhava Müzesi'nden çıkınca bölgenin en eski kaya kilisesi olan Tokalı Kilise'ye de uğramanızı öneririz. Koyu mavi renkle yapılmış freskler, diğer kiliselerden ayırıyor burayı.
Göreme'den ayrılıp Ürgüp'e devam ettik. Devrent Vadisi'ne gidip biraz hayal gücümüzü zorladık (develer ördekler ve dahası)..Sonrasında da Üç Güzeller'e. Yol kenarında tek başına 3 tane peribacası. İlk gördüğümde (yıl 2008) etrafında hiçbir şey olmayan Üç Güzeller'e bugün ahşap bir teras ve bir sürü hediyelik eşyacı eşlik ediyor. Yandaki fotoğraftan ilki 2008deki kolay ulaşılabilir hali 😎
"Kapadokya’da peri padişahının güzeller güzeli kızı bir çobana âşık olmuş. Peri padişahının tüm engellemelerine karşın kızı çobana kaçmış ve evlenmişler. Zaman içinde bir de çocukları olmuş. Peri padişahı ise bu haberi aldığında daha çok öfkelenmiş ve çoban ile kızını bulması için askerlerini göndermiş. Peri padişahının kızı uzaktan onlara doğru gelen askerleri gördüğünde Tanrı’ya yakarıp, onu ve ailesini birbirlerinden ayırmaması için dua etmiş. Masal bu ya dileği kabul olmuş ve üçü bu üç güzel peribacasına dönüşerek sonsuza kadar bir arada kalmışlar." şeklinde de bir hikayesi var ve diğer en güzel özelliği hemen arkasında Erciyes Dağı'nın görkemi.

Ürgüp'te Turasan'a uğrayıp şarap deneyebilirsiniz, ki oldukça kaliteli ve lezzetli hepsi, o yörenin de en meşhurlarından. Asmalı Konak ise Ürgüp'teki bir diğer ziyaret noktası. Turasan'a yürüme mesafesinde. Asmalı Konak'a giriş ücretli, 5 tl (2020).
Ürgüp'te de kısa bir tur atıp Kayseri merkezde Kaşık-la'ya gittik yemek için, oradan da havalimanına. (Konaklama ve yeme-içme detaylarına buraya tıklayarak bakabilirsiniz.)
(Sırası ile fotoğraflar: 1-3 ve 5-6 Açıkhava Müzesi genel görünüş, 4 Karanlık Kilise girişi, 7 Devrent Vadisi, 8 Üç Güzeller)
Kapadokya gezi yazımızı da burada bitiriyoruz, sizi aşağıda güzel bir video ile uğurluyoruz, gelecek yazılarda buluşmak üzere..
Bizi buraya tıklayarak instagramdan da takip etmeyi unutmayın😍
Keyifli geziler 🎈
Sevgiler,
H&E
#gezi #seyahat #tatil #gezgin #gezginçift #geziönerileri #gezirehberi #tatilrehberi #blog #geziblogu #geziyazısı #travel #travelcouple #kapadokya #türkiye #kapadokyagezirehberi #kapadokyagezilecekyerler #türkiyegezilecekyerler #balondandunya