Cover Image for Prag Gezi Rehberi

Prag Gezi Rehberi

0
642 görüntülenme

Bizim için en özel şehirlerden birinde sıra. İlk 2016 yılı Nisan’ında gittik, ikinci kez ise 2018 yılı Ağustos’unda balayı rotamızın ilk durağıydı 🤗

Prag, Orta Avrupa’nın en büyüleyici şehirlerinden bize göre. İlkbaharda ve yazın görme şansımız oldu, bu iki tatilimizin derlemesi olarak gezi rehberimizi sunacağız size, keyifli okumalar 🎈

Gotik mimarisinin içinde sıcak bir şehir Prag. Siyasi tarihi ve gelişimi kısmen yeni olan bu ülkenin güzel şehri, gerek tarihi gerek doğası gerekse de yakın çevresi ile bizlere güzel manzaralar sunuyor.

ULAŞIM

Prag gezimize Vaclav Havel Havalimanına vararak başlıyoruz. Merkeze ulaşım için otobüs veya tren kullanabilirsiniz.

Belediye otobüsü ile (daha ekonomik) : Terminalden çıktığınızda hemen önünden kalkan 119 numaralı otobüse binebilirsiniz. Veleslavin Tren İstasyonu’nun orada Metro A girişinde indiriyor otobüs. Kalış noktanıza göre Metro A’dan rahatlıkla B ve C’ye geçiş yapabilirsiniz. 90 dakikalık bilet almanız yeterli olacaktır otobüse binerken.

Havalimanı Shuttle’ı ile: Terminalden çıktığınızda hemen önünden kalkan shuttle’a da binebilirsiniz. Shuttle, şehirle bağlantınızı Metro C üzerinden sağlayacak. Metro için ayrı bilet almanız gerekeceğini unutmayın.

KONAKLAMA

PRAG’TA OTEL ARAYIN :))

Metroya yakın olduğunuz sürece birçok noktada konaklayabilirsiniz. Nehrin eski şehre ev sahipliği yapan tarafında kalmanız daha merkezi bir konaklama sağlayacaktır. Yürüyüş mesafesinde de olabilmek açısından yakınında konaklayabileceğiniz duraklar (her iki yaka için) Malostranska, Mustek, Namesti Republiky, Florenc, Hlavni Nadrazi, Muzeum ve I.P.Pavlova.

Biz iki gidişimizde de Royal Court Hotel’de kaldık. Çatı katı oda tercih ettik. Asansör mevcut, eşyaları taşırken sorun yaşamıyorsunuz. Personeli, temizliği, konumu, konforu hepsi geçer not alır 😍 Kahvaltısı çok tatmin edici. Küçük bir spa odaları da var. Ilk gittiğimizde kullanmıştık. Tüm gün yürüdükten sonra kendinizi şımartabilirsiniz, biz oldukça keyif almıştık.

Royal Court Hotel, merkeze yürüyerek 30 dk mesafede. Isterseniz bu ulaşımı Wenceslas Meydanı vb tarihi yerler üzerinden, isterseniz de nehir kenarından yürüyerek sağlayabilirsiniz. Metro da diğer opsiyon; biz gece geç saatte kullandık sadece.

Diğer konaklama önerilerimiz:

  • Ibis Praha Mala Strana
  • Hermitage Hotel
  • Antik Hotel Old Town
  • Ibis Praha Old Town
  • Hotel Leonardo
  • Czech Inn

GEZİLECEK YERLER

(Listede ** ile işaretlediklerimiz bizim de görmediklerimiz)

Gezilecek yerleri sıralamayı kolaylaştırmak açısından bölge bölge bölmek iyi oluyor 🤗

Bölge 1 – Eski şehir

◽Eski şehir merkezi

◽Astronomik saat kulesi

◽St Nicholas Kilisesi

◽St James Bazilikası

◽Klementinum

◽Church of Our Lady Before Tyn

◽Yahudi Müzesi

◽Yahudi Mezarlığı

◽Sinagoglar

◽Head of Kafka

◽Dans Eden Bina

◽Powder Tower ve Belediye Binası

◽Wenceslas Meydanı

◽Charles Köprüsü

Bölge 1’in ilgi çekici müzeleri:

Apple Müzesi – Doğuşundan bugüne Apple ve tüm detayları. (Güncelleme: 2020 Covid salgını zamanı kapatılıp bir daha açılmamıştır.)

Komünizm Müzesi ** – Komünizm rejiminin olduğu döneme ilgisi olanlar için listeye alınmalı.

Museum of Senses **– İstanbul’daki İllüzyon Müzesinin bir benzeri.

Seks Makineleri Müzesi – Adeta ufuk genişleten, zihin açan bir müze😅 “Seks Ölçer” koltuğu ile de dikkat çekiyor.

Işkence Aletleri Müzesi **– Tarih boyu kullanılan işkence aletlerini ve kullanım şekillerini bal mumu heykeller ile göreceğiniz bir müze. Benzeri Brugge’de de mevcut.

Illüzyon Sanatları Müzesi **– İstanbul’daki İllüzyon Müzesine benzemekle birlikte, yanılsamaları resim ve sanat üzerinden yaratıyor.

Bal Mumu Müzesi **– Önceden Madame Tussauds gezme şansınız olmadıysa listeye alabilirsiniz.

Bölge 2 – Mala Strana

◽Malostranska

◽St Nicholas Kilisesi (Malostranska)

◽Petrin Tepesi ve Gözetleme Kulesi

◽Prag Kalesi ve Golden Lane

◽Kafka Müzesi

◽Lennon Wall

◽Kampa

◽Prag’ın en dar sokağı **

◽Letna Parkı

◽Komünizm Kurbanları Anıtı

◽Strahov Kütüphanesi ** (Içinin etkileyiciliği hakkında o zaman bilgimiz olsaydı mutlaka listeye alırdık.)

Bölge 3 – Yeni Sehir

◽Vysehrad **(Efsanelere göre Çek prenslerinin eski yaşam alanı imiş. Şehrin güzel manzaralarından birini sunuyor.)

Yakındaki ilgi çekici noktalar

Terezin – Prag’a 1 saat uzaklıkta, 2. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin Yahudileri tutmak için yaptıkları toplama kampının bulunduğu kasaba ve askeri kale. Geçmişin izlerini kasabanın sessizliğinde bile görebiliyorsunuz.

Karlovy Vary ** – Prag’a 2 saat uzaklıkta bir kaplıca şehri. Ayrıca rengarenk binaları ve mimarisi ile ön plana çıkıyor.

Cesky Krumlov ** – Prag’a 2.5 saat uzaklıkta bir ortaçağ şehri. Nehrin hemen yanıbaşındaki tepede yer alan kalesi ile dikkat çekiyor.

Kutna Hora ** – Prag’a 1.5 saat uzaklıkta bir maden şehri. Gümüş vb maden ocaklarını gezebileceğiniz gibi, iç dizaynında insan kemikleri kullanılmış olan Sedlec’in İskelet Kilisesi’ni de görebilirsiniz.

Biz 2 gidişimizde de farklı rotalar çizdik, o yüzden en makul nasıl gezilebilirden bahsetmek istiyoruz 💬

Öncelikle bölgeleri günlere ayırmak daha mantıklı, böylece çok dağılmadan kompakt bir şekilde gezebilirsiniz. İkinci bir nokta, çevreden seçim yapacaksanız önceliği Terezin’e ve Kutna Hora’ya vermek daha iyi olabilir. Cesky Krumlov ve Karlovy Vary mini Prag gibi duruyor. Ama gün sayınız çoksa neden olmasınlar 😉

Saat olarak erken gidişli ve geç dönüşlü bir tatil yapacağınızı varsayarsak;

1.bölge için 1 gün ayırmak doya doya gezmenizi sağlar. Genelde Yahudi Müzesi ve Mezarlığı için çılgın bir kuyruk oluyor. Müzeleri gezmek de zaman alacağı için, bir saat başına da Astronomik Saat Kulesinde denk gelmek için 1 gündüzü bu bölgeye ayırabilirsiniz.

Bizim tercihimiz Apple Müzesi (2019 giriş ücreti yetişkin 9 Euro) ve Seks Makineleri Müzesi (2019 giriş ücreti yetişkin 250 CZK – 18 yaş sınırı mevcut) olmuştu. Ikisi de en az birer saat alıyor. İkisinin de iyi seçim olduğunu düşünmekteyiz 👍 Aynı günün akşamını ise Petrin’de geçirmek iyi bir seçenek. Prag’ın ışıl ışıl gece manzarasını çok güzel görebileceğiniz bir nokta Petrin Gözetleme Kulesi (2019 yetişkin giriş ücreti 150 CZK). Petrin tepesine yürüyerek de füniküler ile de çıkılıyor. Gece manzara dışında çevreyi göremiyorsunuz çünkü park karanlık; bu nedenle füniküler (ücretli) mantıklı. Parkı ve çevreyi de görmek isterseniz gün batımı gibi yürüyerek de Petrin tepesine çıkabilirsiniz. Tramvay 9, 12, 15 ve 22 sizi Petrin’e en yakın durak olan Ujezd’e götürüyor.

Diğer gününüzü 2.bölge için ayırabilirsiniz ve gezmeye Kale’den başlayabilirsiniz. Kaleye çıkmak için bir gidişimizde toplu taşımayı kullandık, birinde de yürüdük. Yürüyüş yorucu da olsa Letna üzerinden yaptığınızda çok zevkli ve manzaralı oluyor. Dolayısıyla önerimiz kaleye yürüyerek ulaşmanız. Belli bölümlere girmediğiniz sürece kale sınırları içinde dolaşmak ücretsiz. Onun dışında tam tur yapmak isterseniz 350 CZK (2019 yetişkin giriş ücreti). Prag Kalesini gezerken Golden Lane isimli bir bölge göreceksiniz; burası kale sınırları içinde renkli evlerin olduğu ve Kafka’nın yaşadığı evin de bulunduğu sokak. Burası da turlara dahil ve ücretli; ancak mevsime göre saat değişmekle birlikte ziyaret saati bitimi itibari ile Golden Lane’e giriş ücretsiz. Kale sınırlarını bitirdikçe çokça basamaklı bir merdiven ile Mala Strana’ya doğru inişe geçiyorsunuz. Burada beyaz boyalı, kırmızı çatılı evlerin arasından ilerleyerek gezmeyi ve Malostranska’daki St Nicholas Kilisesi’ne de çıkmayı ihmal etmeyin, şehrin kırmızı çatılı kısmının manzarası da aşırı tatlı çünkü 😍 Buradan aşağı nehir kenarına doğru inerek Lennon Wall ve Kafka Müzesi’ni de gezebilir, Prag’ın en dar sokağından geçebilir ve akşamı da Kampa civarında geçirebilirsiniz. Oldukça hareketli oluyor.

3. günü de 3. bölge ve şehir dışı için ayırabilirsiniz. Biz şehir dışı olarak Terezin’i seçmiştik. İkimizin de ikinci dünya savaşı dönemine ilgisi var. Enes yakın zamanda da Auschwitz’i gezmiş ve çok etkilenmişti; hal böyle olunca rotamız Terezin oldu. Florenc veya Holesovice’den otobüs ile Terezin’e varabilirsiniz. Otobüsten park alanında inip biletinizi alarak gezmeye başlayabilirsiniz. Biz bireysel gezdik; turlar da mevcut. Girişte Türkçe de dahil olmak üzere kitapçıklar var. Toplama kampı bittikten sonra kasabayı ve Getto Müzesini gezebilirsiniz. Ölenlerin bir kısmının küllerinin durduğu bir alan (Columbarium) ve yeşillikler arasında kalmış yarım bir tren yolu da şehir içinde gözünüze çarpacak. Terezin’in merkezi de inanılmaz sakin; dışarıdaki insan sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Kasabanın tarihine ve halkın bundan etkilenişine bağlıyorlar sosyal hayatın durgunluğunu. Bu etkileyici turu tamamlamak minimum yarım gününüzü alacaktır. Tüm bölümleri gezmek 220 CZK (2019 yetişkin giriş ücreti).

🍀 Prag’a gün ortası gibi giderseniz konaklama yerinizin yakınını gezip, kabaca önemli yerlere gidişin keşfini yaparsanız kalan günlerde gezme hızınıza katkı sağlar.

🍀Şehirde vaktiniz kalırsa nehirde bisiklete binebilirsiniz. Palladium’a geçip alışveriş yapabilir ve hemen yakınındaki meydanda kurulan pazara göz atabilirsiniz.

🍀 Prag’ta büyük mağazaların bulunduğu asıl alışveriş caddesi de hemen eski şehir merkezinde, “Parizska Caddesi”.

🍀Charles Köprüsünden bol bol geçin, güneşi batırın, nehri izleyin, müzik dinleyin, ressamları gezin. Mala Strana tarafına da geçtiğinizde aşağı nehir kenarına inip kilidinizi asın, aşkınızı mühürleyin ve Prag’a yeniden gelmeyi dileyin!

🍀Prag’tan ne alınır diye düşünürseniz de alabileceklerinizin başında çılgın şekilli çikolatalar ve kuklalar geliyor.

🍀Çek Kronunu da Prag’a gittiğinizde Wenceslas tarafında almanız daha karlı bir alışveriş olmasını sağlayacak. Tek tek sorun mutlaka; Powder Tower’a çıkan yol üzerindekilerle bu alışverişi daha iyi rakamlara halledebilirsiniz ✔

YEME – İÇME

Bizim damak tadımıza göre çok harika bir mutfakları olmasa da bir gulaş yemeden, bir svickova tatmadan, trdelnik denemeden ve siyah bira içmeden dönmeyin 😇 Başka yerel tatları da var ancak bizim denemeyi tercih ettiklerimiz özellikle bunlar oldu.

Malostranska Beseda – Gulaş ve svickovayı burada yedik. En iyi gulaşı kesinlikle Budapeşte’de yedik ama buradaki de ona yakındı en azından. Svickova ise ekşimsi tatlımsı tadı olan sulu bir et yemeği. Bizim ağız tadımıza çok uymadı ama ekşi-tatlı aromaları bir arada sevenler için ilgi çekebilir 🙈 Siyah birayı da yine burada denedik. Başarılı 😎

Hotel At the Three Ostriches Restaurant – Oldukça lezzetli makarnalar yedik burada. Biraz loş ve antika bir ortamı var ama oldukça keyifli bir yemekti bizim için. Fiyat olarak da makuldu.

Fresco Vento – Favori pizzacımız. 2 gidişimizde de ilk yemek için adresimiz oldu 😍

Cacao Prague – Sandwich aşkına diyoruz. Bir de yaz sıcağında gittiyseniz limonata ❤.

Cafe Savoy – 1893 yılından beri hizmet veren Fransız tarzı bir cafe. Ortamı çok güzel; dekoru şık ve ışıltılı. Tatlıları da başarılı diyebiliriz ancak lezzetleri üzerine çok büyük hayaller kurulmamalı.

Sweet Candy Prague – Arada bizim gibi jelibon aşkınız tutuyorsa kendinizi gönül rahatlığıyla kaybedebilirsiniz.

Karlovy Lazne – Prag’ın aşırı ünlü ve kuyruğu asla bitmeyen gece kulübü. Her katında farklı bir eğlence farklı bir müzik türü vaat ediyor. Içerisinde bir de Ice Pub mevcut; 30 dk.da bir müşteriler değişiyor. Online rezervasyon yaparak gidebilirsiniz.

Trdelnik için ise köprünün Mala Strana ayağındakilerden ve eski şehir tarafındakilerden hem dondurmalı hem çikolatalı yedik. Seviyoruz, hem de çok seviyoruz😬😬

Prag gezimizle ilgili anlatacaklarımız şimdilik bu kadar. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere 🎈

Bizi buraya tıklayarak instagramdan da takip etmeyi unutmayın😍

Sevgiler,

H&E.


Diğer yazılarımıza bir bakın!

Cover Image for Budapeşte Gezi Rehberi
balondandunya
balondandunya

Budapeşte Gezi Rehberi

Her yönüyle Budapeşte yazımıza bekliyoruz 🙂

Cover Image for Viyana Gezi Rehberi
balondandunya
balondandunya

Viyana Gezi Rehberi

36 saatte Viyana’yı nasıl gezdik 🙂